Co-enzym Q10 is een vetoplosbare stof die qua eigenschappen erg op een vitamine lijkt. Deze stof komt van nature voor in alle menselijke en dierlijke cellen. Dit enzym is werkzaam als co-factor in het lichaam.

De functies van co-enzym Q10

De letter Q en het getal 10 verwijzen naar de groep chinonen (quinon in het Engels). Deze organische verbindingen zijn onder andere terug te vinden in bloemen, bacteriën, schimmels en vitamine K.

Co-enzym Q10 wordt ook wel Q10 of ubichinon genoemd. De naam ubichinon komt van ubiquitous, wat betekent omni-present; komt overal voor. Deze naam hangt samen met het feit dat de stof in alle cellen van het lichaam voorkomt. Q10 komt daarnaast ook voor in veel voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze stof zijn: orgaanvlees, vis, gevogelte en noten.

Q10 via voeding

De invloed van Q10 dat via de voeding binnen komt op de co-enzym Q10-status is minimaal. Dit komt door het sterk lipofiele karakter van de stof waardoor het relatief slecht wordt opgenomen door het lichaam. Het opnemen van co-enzym Q10 is daarom afhankelijk van de maaginhoud. Vandaar dat Q10 in supplementvorm vaak een olie als dragerstof bevatten zodat het beter wordt opgenomen.

Toepassing
Co-enzym Q10 wordt vaak toegepast in cosmetica. Er zijn veel verschillende huidverzorgende producten die deze stof bevatten. Vooral aan crèmes voor de rijpere huid wordt vaak Q10 toegevoegd.

Photo Banner: IStock
Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte !

Ontvang iedere week de laatste blogartikelen in je eigen mailbox! Daarnaast ontvang je bij inschrijving ook nog eens een kortingscode t.w.v. € 2,50 te gebruiken op Vitstore.com. Schrijf je hieronder direct in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *